Bemiddeling

Voor heel wat problemen kan je een beroep doen op een professionele bemiddelaar. Deze bemiddelaar zal dan proberen om tot een oplossing te komen tussen jou en met wie je een probleem hebt. Bemiddeling kan voor familiezaken, problemen tussen huurder en verhuurder, voor geschillen over betalingen...en dus ook voor schulden.

Het voordeel van bemiddeling is dat je probleem opgelost kan worden zonder ervoor naar de rechtbank te moeten trekken. Het nadeel is dat zowel jij als met wie je een probleem hebt, akkoord moeten gaan met de bemiddeling.

Wanneer je tot een akkoord komt, kan je een rechter dit akkoord laten 'homologeren': dit betekent dat het akkoord dezelfde kracht krijgt als een vonnis en dat beide partijen zich hier dus aan moeten houden.

Een bemiddeling is niet gratis: je zal de bemiddelaar moeten betalen. Wanneer je niet genoeg geld hebt voor een bemiddeling, kan je onder bepaalde voorwaarde een gratis bemiddelaar krijgen. Neem hiervoor contact op met het justitiehuis of het bureau voor rechtsbijstand in je buurt.