Als je schulden hebt, dan moet je ze zo snel mogelijk aanpakken. Laat dus nooit rekeningen liggen of ongeopend!
Als je het niet zelf kan, zoek je best zo snel mogelijk hulp.
Je kan ook zelf een aantal stappen proberen te ondernemen om je schulden te regelen:
- Onderzoek je schulden
Het is belangrijk om te weten welke schulden je hebt en hoe groot ze zijn. Zo kan je zien waar je probleem ligt en wat je eraan kan doen. Voor bepaalde soorten schulden bestaan er ook speciale oplossingen.
Het is ook belangrijk om te weten wat je schuldeiser kan doen om de schuld te innen. - Een overzicht van je inkomsten en uitgaven maken
Een overzicht van je inkomsten en uitgaven kan een grote hulp zijn wanneer je je schulden wil onderzoeken. Je kan zo ook zien of je op bepaalde uitgaven kan besparen (bijvoorbeeld op je GSM-rekening) waardoor je meer overhoudt om je schulden af te betalen. Met een budgetplan kan je je inkomsten en uitgaven proberen te plannen over een langere periode en kan je zo ook de afbetaling van je schulden proberen te regelen. Maak hier een budgetplan op. - Een afbetalingsplan onderhandelen Een afbetalingsplan regelt de terugbetaling van je schulden met je schuldeiser. Je kan dan bijvoorbeeld je schulden in kleinere stukjes terugbetalen over een langere termijn. Je neemt hiervoor best contact op met je schuldeiser. Leg hem je probleem uit. Als hij begrip voor je toont kan je mogelijk een afbetalingsplan bekomen.
- Een bewijs van schuld vragen
Je kan aan je schuldeiser een bewijs van schuld vragen. Zo krijg je een overzicht van alle openstaande schulden bij je schuldeiser. Je schuldeiser moet dan je schuld aantonen met ondertekend contract. Zo kan je zien of je schuld terecht is en je dus inderdaad zal moeten betalen. Soms kan het zijn dat een deel van je schuld terecht is en een deel niet (bijvoorbeeld een schadevergoeding). Als je schuld onterecht is of als je schuld verjaard is (je schuld is zo oud dat hij niet meer geldig is), kan je je schuld betwisten. Doe hiervoor wel beroep op een schuldbemiddelaar of op juridische bijstand. - Je inkomen verhogen Als je een laag inkomen hebt of in een bepaalde situatie zit (bijvoorbeeld gehandicapt, iemand die in een collectieve schuldenregeling zit), heb je vaak recht op verschillende steunmaatregels die je inkomen kunnen verhogen.
- Zoek tijdig hulp
Wacht niet tot het te laat is. Wanneer je geen oplossing vindt of je problemen zijn groot en ingewikkeld, zoek dan onmiddellijk hulp. Je kan hiervoor altijd terecht bij het OCMW in je gemeente of het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) bij je in de buurt.
Let wel op dat je een haalbaar afbetalingsplan onderhandelt. Het is dus aangewezen dat je een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven voor je hieraan begint!
Bekijk ook dit filmpje: