Beslaggrenzen

Jouw inkomsten zijn deels beschermd. Er gelden beslaggrenzen waardoor het beslag op je inkomen niet onbeperkt kan plaatsvinden. Een schuldeiser kan dus niet zomaar al je inkomen afnemen om een openstaande schuld te doen betalen.

Zo geldt dat iemand in loondient in 2015 sowieso 1069 euro van zijn loon zal overhouden, ook al is er beslag op dit loon gelegd. Verdient hij minder, zal een schuldeiser dus niets verkrijgen door het leggen van beslag.

Wanneer je kinderen ten laste hebt, heb je recht op een bijkomende aftrek van 65 euro per kind ten laste op het totaal bedrag van het voor beslag of overdracht vatbare gedeelte.

In principe hou je dus altijd een deel van je inkomen over. Er is echter één uitzondering: voor schulden van onderhoudsgeld zijn er geen grenzen en kan dus een volledig inkomen beslagen worden.

Wanneer je meerdere inkomsten hebt, bijvoorbeeld een loon en vakantiegeld en een uitkering, zullen ze opgeteld worden om het deel van je inkomen dat naar de schuldeiser gaat, te berekenen. 

Budgetplanner

Stel zelf je budget op met de Budgetplanner.