Familie en relaties

Schulden hebben kan gevolgen hebben voor de persoon waarmee je gehuwd bent of waarmee je samenwoont. Lees meer over huwelijk en schulden of over samenwonen en schulden.

Ook in de relatie tussen ouders en kinderen kunnen onderling schulden ontstaan: daarover lees je meer op www.jeugdrecht.be. Bijvoorbeeld: Wie betaalt de ziekenhuisfactuur (jeugdrecht.be)Wie betaalt de schoolrekening (jeugdrecht.be)Wie beheert het vermogen van het kind? | jeugdrecht.beDraait een kind op voor de schulden van de ouders? (jeugdrecht.be)

Wanneer je alimentatie niet kan betalen, of wanneer je alimentatie moet krijgen maar ze niet krijgt van je (ex-)echtgenoot of je ouder, kan je te maken krijgen met of beroep doen op de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO).

Bij een erfenis kan je ook schulden erven. Lees hier meer over.

Als een familielid niet meer in staat is (door ernstige ziekte, verslaving...) om zijn eigen geld te beheren, kan er sprake zijn van een zorgvolmacht of van bewindvoering. Lees hier meer over bewind.

Je kan in de schulden belanden omdat je je borg gesteld hebt voor een vriend of een familielid. Een borgtocht betekent dat een borgsteller instaat voor de schuld van de schuldenaar: als de schuldenaar zijn schulden niet betaalt, kan de schuldeiser bij de borgsteller de schuld invorderen. Lees hier meer over.

 

Budgetplanner

Stel zelf je budget op met de Budgetplanner.