Een budgetmeter is een apparaat dat er voor zorgt dat je eerst moet betalen voor je elektriciteit of gas krijgt. Een budgetmeter kan pas geplaatst worden als je geen contract meer hebt met een gewone leverancier en je achterstallige facturen hebt bij de netbeheerder. Het is de netbeheerder die dan gratis een budgetmeter zal installeren bij je thuis. Wanneer je dit weigert, kan je volledig afgesloten worden van gas of elektriciteit.

Een budgetmeter werkt door er een kaart in te steken die je eerst moet betalen. Voor zo’n kaart kan je terecht bij de netbeheerder of bij het OCMW in je gemeente.

Je krijgt elektriciteit of gas door de kaart in de budgetmeter te steken. Als het bedrag van de kaart is opgebruikt, val je niet meteen zonder elektriciteit of gas: de budgetmeter schakelt over op een noodkrediet (75 euro voor elektriciteit en ongeveer 75 euro voor gas). Dit noodkrediet zal je ook moeten betalen.

Ook als het noodkrediet opgebruikt is, val je niet zonder gas of elektriciteit: er staat een rode knop op de budgetmeter. Als je daarop drukt krijg je een kleine hoeveelheid elektriciteit van 10 ampère (die je ook weer zal moeten betalen). Voor gas is dit niet mogelijk.

Als je schulden hebt bij de netbeheerder die de budgetmeter plaatste, kan er een deel van het geld dat je betaalt voor je kaart voor de budgetmeter, van de kaart gehaald worden om de facturen te betalen.

Je kan de budgetmeter laten uitschakelen wanneer je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder en je een contract hebt afgesloten bij een gewone leverancier.

Als je een budgetmeter hebt, kan het zijn dat je ook recht hebt op sociale maximumprijzen.